Biographia

Miksi juuri Tango? -kysymykseen
Aki vastaa; Intohimo. Teksti. Tulkinta. Taika.

Seinäjoen Tangomarkkinoilla Tangokuninkaan kruunun 2015 vei ylivoimaisesti nastolalainen Aki Samuli, jonka valtti oli koko kilpailutaipaleen hänen matala ja sykähdyttävän tummasointinen äänensä. Ennen finaalia järjestetyssä yleisöäänestyksessä Aki keräsi peräti 48% kaikista äänistä.

Aki Samuli osallistui tänä vuonna Tangomarkkinoille ensimmäistä kertaa, mutta esiintymisiä on kuitenkin takana Pilke-orkesterin solistina. Päätoimenaan hän on työskennellyt ravintolatoimenjohtajana ja tapahtumatuottajana lahtelaisessa yrityksessä.

Aki Samuli esitti Tangokuningas Finaalin ensimmäisellä kierroksella erään Olavi Virran suosituimmista tangoista, kappaleen nimeltä Hurmio ja toisella kierroksella hän sai esitettäväkseen Dannyn tunnetuksi tekemän kappaleen Vähän ennen kyyneleitä. Ratkaisuhetkellä jokainen tuomari nosti vihreän, ykkössijaa tarkoittavan pistelapun.

Tangokuninkaan kohdalla laulaminen on alkanut 5. luokalla lapsikuorossa ja ensimmäiset kontaktit yleisöön tulivat siten jo kouluaikoina. Vuonna 2003 Aki voitti Suomen Legenda -kilpailun. 20-vuotiaana perustettiin ensimmäinen oma bändi, jonka kanssa tehtiin töiden ohessa hääkeikkoja ja esiintymisiä muissa yksitysitilaisuuksissa. Karaoken Maailmanmestaruus -kilpailussa saavutettiin viides sija.

Aki on intohimoinen rajojen rikkoja, joka ei pidä käsitteestä “koska aina on tehty niin”. Hän haluaa luoda, kehittää ja uudistaa. Tangokuningas on valmiina antamaan yleisölle kaikkensa – luoda kansalle uusia polkuja tallattavaksi iskelmä- ja tanssimusiikin saralla. Suuria tunteita, kokemuksia ja ennenkaikkea tangon tulkintoja. Uusia ihmisiä ja tilanteita. Haastetta.

Tangokuningas 2015 -titteli avasi uusia ovia ja esiintymisareenoita; kuningasvuoden syksyyn sisältyi kaksi isoa konserttikiertuettaLegendaarinen Olavi Virta Sinitaivas ja Kuninkaallinen Joulukonsertti.

Ensimmäisen sinkku Clandestino julkaistiin 30. lokakuuta 2015 ja ensimmäinen albumi Tahdon 4.12.2015.

Lisätietoja ja julkaisut

Kotipaikka: Nastola (Villähde)
Syntymäpaikka: Nastola (Villähde)

Kilpailut/saavutukset/kiertueet/erikoisesiintymiset:
2003 – Suomen Legenda -kilpailun voitto
Tapsan Tahdit -Finaali
2015 – Tangokuningas
2015 – Legendaarinen Olavi Virta – Sinitaivas -konserttikiertue (marraskuu)
2015 – Vuoden päijäthämäläinen musiikintekijä (Lahen Elmu – lokakuu)
2015 – Aki Samuli Lastenklinikoiden ry:n joulukonsertissa Temppeliaukion kirkossa, Helsingissä (3.12.)
2015 – Hyvän mielen Joulukonserttikiertue (Seinäjoen seudulla – joulukuu)
2015 – Kuninkaallinen Joulukonserttikiertue (joulukuu)
2015 – Ehdokkaana Iskelmän vuosiäänestyksessä; Vuoden Iskelmä, Vuoden Miesartisti, Vuoden Albumi ja Vuoden Tulokas -sarjoissa
2016 – Vuoden Pertti (Pertti-palkinto jaetaan vuosittain Seutu4-lehtien levikkialueen parhaalle ilontuottajalle)
2016 – Paula & Pojat -konsertti, Musiikkitalo, Helsinki 22.10. (jota tähdittää Paula Koivuniemi, vuoden 2015 tangokuningas Aki Samuli sekä Voice of Finland -kilpailusta tuttu musiikin ja populaari-viihteen moniottelija Ilari Hämäläinen)
2016 – Sinitaivas-konserttikiertue (marraskuu)

Levytykset:
2015 – Clandestino, CDS
2015 – Tahdon, CD
2016 – Ei kukaan ketään, CDS

Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal
Kuva: Marek Sabogal

Aki Samuli - Kuulumiset